tuzo
Strona Główna / Męski Świat / Dziś międzynarodowy dzień piwa, co o nim wiemy?
w-beer-mug-saloon-sized-117315

Dziś międzynarodowy dzień piwa, co o nim wiemy?

Dziś międzynarodowy dzień piwa i piwowara, czyli święto jednego z najpopularniejszych napoi na świecie, zaraz po wodzie i herbacie. Pierwsze wzmianki o nim pojawiają się już w dokumentach z czasów starożytnego Egiptu oraz Mezopotamii. Czy wiemy jednak jak należy je pić? A dokładniej mówiąc w czym ?

Spotykając się z znajomymi na mieście zazwyczaj piwo podawane jest w klasycznych pokalach o pojemności 0,5 albo 0,3 litra, a różnica pomiędzy nimi polega tylko na nadruku z nazwą jednego z browarów. Inaczej wygląda sprawa gdy pójdziemy do sklepu po zakup „szkła” do domu. Zobaczymy wtedy różne szklanki, pokale, kufle mające różne rozmiary i kształty.

Mało osób wie, że odpowiednie szkło to tak samo jak w wypadku kieliszków do wina bardzo ważny element piwnej kultury. Zdaniem specjalistów dobór odpowiedniego dobrania naczynia pozwoli nam na wydobycie wszystkich smaków i aromatów profilu smakowego piwa.

Niektóre rodzaje oraz marki piwa posiadają własne unikatowe szkło. Naczynia o węższym przekroju u szczytu niż w środku uwydatniają aromat piwa. Jeśli szkło jest szersze i szczytu utrzymują dłużej pianę.

Dla niektórych może być sporym zaskoczeniem fakt, że typów szkła do piwa jest więcej niż wszystkich szklanek i kieliszków do pozostałych alkoholi razem wziętych. Połapanie się w tym nie jest łatwe.

Poniżej mały przewodnik po piwnym szkle przygotowany przez Kompanii Piwowarską, który jest tylko niewielkim fragmentem z ponad 100 gatunków dostępnych na świecie, ale na pewno da nam choć podstawę wiedzy na ten temat:

Klasyczny Lager

Gatunek ten serwujemy w prostych lub rozszerzonych lekko szklankach z cienkiego szkła. Lager pachnie jednoznacznie chmielem i słodem dlatego szklanka nie musi zwężać się tulipanowo ku górze by kumulować ulotne aromaty. Cienkie szkło sprawia, że podczas picia piwo przelewając się przez rant szklanki musuje delikatnie podniebienie i język, podkreślając cechy orzeźwiające, bardzo istotne dla tego gatunku.
W takim szkle można podać takie piwa jak np.: Tyskie, Lech czy Żubr

Weissbier

Piwo pszeniczne posiada wiele cech, które warunkują dobór odpowiedniego kształtu szklanki. Piwa tego typu doskonale się pienią, a ich piana to ważny element wizualny piwa. Dlatego szklanki do stylu Weissbier mają rozszerzoną czaszę w górnej części szklanki, tworząc efektowną kulę z piany wieńczącą piwo. Zwężenie na górze szklanki kumuluje aromat, dzięki czemu jeszcze intensywniej odczuwamy nuty bananów, goździków i gumy balonowej typowe dla tego gatunku piwa.
W takim szkle podajemy np. Książęce Złote Pszeniczne

Ale

ALE to angielskie piwo górnej fermentacji o zdecydowanym, silnym bukiecie. Owoce, chmiel, karmel i alkohol to tylko niektóre z nich. Tak aromatyczne piwa podaje się w prostych, otwartych szklankach z grubego szkła. Aromat uwalnia się wtedy całą powierzchnią szklanki i cieszy zmysły złożoną kompozycją. Grube szkło z jakiego wykonana jest szklanka nie powoduje dodatkowego wysycania podczas picia, dzięki czemu ALE  jest stonowany i angielsko – spokojny w smaku.

Schwarzbier

Schwarzbier nazywany jest piwem deserowym dzięki swoim kawowo – słodowym nutom. Jest pełen aromatów, dlatego podajemy go w kielichu, który można podgrzać dłonią. W zależności od upodobań możemy trzymać go delikatnie za stópkę i pić zimnego jak mrożoną kawę, lub objąć i podgrzać delikatnie by poczuć orzechy, toffi i kakao. Delikatne rozszerzenie na górze kielicha pozwala eksponować kremową i gęstą pianę.
W tym szkle podajemy np. Książęce Ciemne Łagodne

Piwa owocowe

Piwa owocowe to idealne letnie orzeźwiacze, których głównymi cechami są lekkość smaku, przyjemny aromat i umiejętność gaszenia pragnienia. Dlatego szklanki do tych piw, najczęściej przypominają te do long drinków. Fantazyjne przewężenia i zdobienia oraz delikatna forma nadają piwu elegancką oprawę i sprawiają, że nawet miłośnicy kolorowych drinków skłaniają się latem ku piwom owocowym. Co ważne, piwa owocowe jak belgijski kriek podaje się mocno schłodzone, dlatego najczęściej pokale w jakich je serwujemy posiadają stopkę – dzięki której delikatnie trzymamy szklankę i nie ogrzewamy piwa.
W takim szkle jak po prawej stronie można podać piwo Redd’s

Pilzner Bohemski

Pilzner to jedno z niewielu piw, które w zależności od okazji wymagają różnych naczyń. Jeżeli chcemy delektować się bogatym aromatem pilznera i docenić jego bursztynowy kolor, wybieramy wąskie delikatnie zwężane ku górze szklanki, które pozwalają stopniowo uwalniać się aromatom chmielowym, słodowym i estrowym. W sytuacji zaś, gdy mamy ochotę po prostu napić się  doskonale goryczkowego piwa i poczuć prawdziwą radość piwosza, pijemy go z solidnego kufla z grubego szkła. Pewny chwyt za ucho, szeroka czapa piany i uderzenie zapachu chmielu sprawi, że poczujemy klimat czeskiej gospody.
W takim szkle podajemy piwo Pilsner Urquell

Stout

Ten kto pił stouta wie, że nie sposób oprzeć się jego kremowej, gęstej pianie i czarnej, głębokiej barwie. Właśnie te walory piwa determinują rodzaj szklanki w jakiej serwujemy ten gatunek. Szeroka, dość ciężka z rozszerzoną górną częścią szklanka sprawia, że barwa stouta nabiera jeszcze większej głębi a piana układa się w wysoką koronę wieńcząc piwo. Duża średnica szklanki powoduje jednocześnie uwalnianie aromatów kawy i gorzkiej czekolady, które są domeną tych irlandzkich piw górnej fermentacji.

Marcowe

Ten styl piwa to mocniejsza odmiana lagera. Piwo jest bursztynowe, trochę alkoholowe, karmelowe i zdecydowanie chmielowe. Szkło do marcowego wynika bardziej z okazji w jakiej pijemy to piwo niż z profilu smakowego. Marcowe bowiem to piwo warzone w marcu by po kilkumiesięcznym dojrzewaniu było gotowe na słynny niemiecki festiwal czyli Octoberfest. Tam przy drewnianej ławie, w towarzystwie kiełbas i żeberek tylko ciężki kufel zdaje egzamin.

Trapist

Trapist to przedstawiciel belgijskiej odmiany ALE czyli piwo górnej fermentacji. Jest to jednak piwo szczególne, gdyż powstaje tylko w kilku miejscach na świecie. Są to belgijskie (oraz jeden holenderski) browary należące do zakonu Trapistów, w których mnisi warzą piwo. Powstają tam niezwykle bogate, aromatyczne piwa o wysokiej zawartości alkoholu. Szkło do tego piwa częściowo opiera się na legendzie, i odwzorowuje kształt Świętego Graala, częściowo zaś przypomina kielich do koniaku co jest już cechą praktyczną . Po prostu kształt szklanki ułatwia podgrzewanie szklanki ręką co sprzyja powolnemu odkrywaniu bukietu tego piwa.

Bock

Niemiecki gatunek piwa BOCK (czyli po polsku Koźlak), to piwo o wysokiej pełni smaku i przepięknej, ciemnobursztynowej barwie z miedzianym połyskiem, z którą kontrastuje kremowa piana. Podkreślenie barwy tego piwa to cel piwowarów, dlatego szklanki dedykowane temu stylowi to symetryczne, tulipanowe pokale na stopce. Ten rodzaj szkła doskonale łączy dostojny, ciężki profil aromatyczny piwa z głęboką  barwą, która iskrzy się w pokalu krystaliczną klarownością.

źródło: kp.pl

Komentarze

comments

Zobacz również

IMG-20181207-WA0015

Oddaliśmy krew

Policjanci, pracownicy cywilnymi braniewskiej komendy, funkcjonariusze innych służb oraz mieszkańcy wzięli udział w akcji honorowego …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *