Strona Główna / Gastronomia / Dzisiaj gotujemy z papryczką chilli! 3 lipca to Dzień Czerwonej Ostrej Papryki
red-2701436_960_720

Dzisiaj gotujemy z papryczką chilli! 3 lipca to Dzień Czerwonej Ostrej Papryki

Wąska i długa, podłużna, okrągła, dyniowata, odmian czerwonej papryki chilli jest naprawdę sporo, ale co najważniejsze wszystkie pieką, a nawet dwa razy! Jest zdecydowanie warzywem o ognistym temperamencie, Można z niej przyrządzać potrawy, ale dzięki temu, że zawiera kapsaicynę, odpowiednio przygotowana może również służyć jako środek leczniczy.

Kapsaicyna i jej właściwości

Kapsaicyna zawarta w ostrej papryczce chilli ma właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, rozgrzewające. W dodatku pobudza układ krążenia, wspomaga trawienie, działa antyoksydacyjnie i antynowotorowo.

Jednak trzeba pamiętać, że jest bardzo drażniąca na błony śluzowe. Trzeba bardzo ostrożnie ją obrabiać absolutnie nieumytymi rękoma nie dotykać oczy, ust, nosa!

Istnieje wiele odmian papryczki chilli, m.in.: pepperoni, habanero, cayenne, piri-piri, tabasco.

Jeśli chodzi o kulinaria, to jeśli tylko lubimy trochę ostrości i pikantności, to możemy dodawać papryczkę w formie sproszkowanej przyprawy, lub zrobić sos jako pyszny dodatek.

Działanie antynowotworowe

Według przeprowadzonych badań uczeni doszli do wniosku, że zawarta w papryce chilli kapsaicyna ma silne właściwości antynowotworowe. Dostawszy się do organizmu, poszukuje komórek rakowych i znalazłszy je, zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek. Kapsaicyna niszczy każdy rodzaj nowotworu, bez względu na to, jaką część ciała zaatakował.

Poniżej dwa przepisy na wykorzystywanie ostrej papryczki w kuchni i leczeniu

Przepis na sos:

Zapraszam do zrobienia takiego oto sosu, który w zimie wykorzystamy do różnych dań !

* 3 kg papryki chilli
* 1 kg czerwonej słodkiej papryki
* 3 główki czosnku polskiego
* 3 słoiczki koncentratu pomidorowego – po ok.200 g (najlepiej pudliszki)
* 2 szklanki cukru
* 1 szklanka octu 10%
* 1 szklanka oleju rzepakowego
* 3 łyżeczki soli
* 1 op. bazylii suszonej
* 3-5 liści laurowych
* pieprz do smaku

Papryki myjemy, odrzucamy szypułki i ziarenka. Czosnek obieramy z łupinek.
Paprykę i czosnek blendujemy razem na niezadrobną miazgę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, dodajemy chilli z czosnkiem i wszystkie pozostałe składniki. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny,wyjmujemy listki laurowe, gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy dokładnie i zostawiamy dnem do góry, aż całkowicie ostygną.

Sos jest świetnym dodatkiem do mięs, kanapek, wędlin, serów.

Przepis na kurację antynowotworową:

1,5 kilograma ostrej papryki (najlepiej chabavero), obmyć i zblendować razem z gniazdami nasiennymi, bo połowa kapsaicyny znajduje się właśnie w nich (koniecznie w rękawiczkach, a potem kilkakrotnie umyć ręce. Następnie zblednowaną paprykę przełożyć do słoika i zalać 1,5 lolejem wysokiej jakości, najlepiej z pestek winogron lub lnianym. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni, codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Zlać płyn do butelki.

Używać 5 razy dziennie, przed każdym posiłkiem, po 1 łyżeczce do herbaty. Dla złagodzenia ostrości można popijać mlekiem.

Komentarze

comments

Zobacz również

Spotkanie autorskierysiucwirlej

Spotkanie autorskie w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Braniewie

Miejska Biblioteka Publiczna w Braniewie serdecznie zaprasza 18 października, godz. 17:00 na spotkanie z Ryszardem …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *