abimex
Strona Główna / Zdrowie / Fakty i mity dotyczące zdrowia
zdrowe_zycie_2

Fakty i mity dotyczące zdrowia

W dzisiejszych czasach, w dobie wszechogarniających Nas za pomocą masmediów informacji trudno jest już zorientować się co jest prawdą, a co mitem. Taka wiedza jest niezwykle przydatna jednak w wielu dziedzinach, między innymi w dziedzinie zdrowia. Czy rzeczywiście nie da się przedawkować witamin, czy alkohol wspomaga trawienie, a jedzenie jajek jest niebezpieczne? W tym temacie z pewnością nie warto wierzyć wujkowi Google.

Witamin nie da się przedawkować

Niestety, ale jest to pewny mit, jakich mało. Niestety, bo witaminy w Naszym życiu są bardzo ważne i wiele osób przywiązuje do ich zażywania dużą wagę. Nawet przyjmując bez potrzeby witaminy tak popularne i pozornie bezpieczne, jak witamina E i beta-karoten zwiększamy ryzyko zgonu o ponad 15%. A kolejne badania zgodnie wykazują, że ludzie, którzy zażywają w nadmiarze witaminy, częściej chorują i trudniej te choroby przechodzą.

Dotyczy to nawet witaminy C, która uchodzi powszechnie za całkowicie bezpieczną, bo jej nadmiar wydalany jest z moczem. Tymczasem jej duże dawki (które łykamy np. w czasie przeziębienia, albo przez cały sezon grypowy, czyli od jesieni do wiosny) mogą znacznie zwiększać ryzyko zachorowania na kamicę nerkową.

Nadmiar higieny szkodzi

Jakkolwiek irracjonalnie by to nie brzmiało, to jednak w tym stwierdzeniu jest 50% prawdy. Oczywiście niezbędne jest mycie rąk przed posiłkiem, po wyjściu z toalety i po powrocie z dworu oraz codzienne branie prysznica. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że myjąc się częściej niż jest to wskazane może doprowadzić między innymi do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej skóry.

Skóra przesuszona zostaje pozbawiona cennego płaszcza lipidowego, czyli m.in. kwasów tłuszczowych, wytwarzanych przez naskórek, oraz wydzielin gruczołów łojowych. Usuwane są nie tylko groźne bakterie, ale też te dobre, dbające o naszą skórę.

Alkohol wspomaga trawienie

Niestety (dla zasłaniających się „zdrowotnymi” właściwościami małej ilości alkoholu) stwierdzenie to nie AM w sobie ani krzty prawdy. Jest wprost przeciwnie: szwajcarscy naukowcy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurichu udowodnili, że osoby pijące alkohol przy jedzeniu lub po obfitym posiłku, trawią wolniej! Najszybciej zjedzony posiłek trawią te osoby, które całkowicie rezygnują z alkoholu: bezpośrednio przed jedzeniem, w trakcie posiłku lub po nim

Częste jedzenie jajek jest niebezpieczne

Jajka zawierają dużo cholesterolu; ale niemal cały znajduje się w żółtku. Z licznych badań wynika, że nie musimy obawiać się zjedzenia w niedzielę jajecznicy, albo upieczenia ciasta na sześciu jajkach. Okazało się, że jedzenie nie więcej niż siedmiu jajek tygodniowo nie wywiera wpływu na ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krwionośnego. Jedząc ich więcej niż siedem, już to ryzyko zwiększamy.

Źródło: Onet.pl

PW

Komentarze

comments

Zobacz również

swieta art

Spraw sobie lub swoim bliskim, wyjątkowy prezent na święta!

Podaruj zdrowie, dobre samopoczucie i pewność siebie Skorzystaj ze świątecznej promocji na koniec 2019 roku …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

https://dragondeweloper.pl/