Strona Główna / Gastronomia / Gwiazdkowe wypieki, czyli upiecz bliskim radość!
Bez nazwy-1

Gwiazdkowe wypieki, czyli upiecz bliskim radość!

Kiedy w wigilijny wieczór pojawia się na niebie pierwsza gwiazdka, pod choinką czekają już prezenty, a kilkutygodniowe przygotowania wreszcie osiągają punkt kulminacyjny i zamieniają się w spokojną i radosną atmosferę spotkania w gronie najbliższych – jest to nieomylny znak, że to czas na Święta. A jak Boże Narodzenie, to także pyszne i pachnące wypieki. Wśród nich aromatyczne pierniczki, rozpływające się w ustach serniki i kremowe, czekoladowe torty.

Na choinkę – pierniczki

Pachnące i smakowite pierniczki w różnorakich świątecznych wzorach i kształtach to doskonały sposób na przyozdobienie świątecznego drzewka. Te tradycyjne, jak również te bardziej wyszukane – będą nie tylko doskonale smakować, ale także idealnie prezentować się na bożonarodzeniowej choince. By je na niej powiesić, przed pieczeniem powinniśmy zrobić w nich niewielkie dziurki, a przez już upieczone przewlec np. cienką wstążkę lub nitkę. Wyjątkowy smak i zapach uzyskamy dodając do urabianego ciasta imbir, cynamon i kardamon. Do ich dekoracji najlepiej wykorzystać lukier, kolorowe polewy, posypki lub cukierki.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Składniki:

  • mąka – 1,75 szklanki
  • cukier puder – 0,6 szklanki
  • miód – 100 gramów
  • żółtko – 2 sztuki
  • kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • imbir i kardamon – 0,5 łyżeczki
  • cukier puder – 1 szklanka
  • białko – 1 sztuka
  • barwniki spożywcze – 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż miękką kostkę do pieczenia Kasia i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.
  3. Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.
  5. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180°C.
  6. Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

Na deser – świąteczny sernik

Sernik to jeden z najpopularniejszych bożonarodzeniowych wypieków. By nabrał on odpowiedniej konsystencji i nie popękał podczas pieczenia, należy piec go wraz z naczyniem wypełnionym wodą. Kilka kropel soku z cytryny lub aromatu migdałowego pozwoli uzyskać wyjątkowy zapach. Przyozdobiony z wierzchu gwiazdkami z białej czekolady oraz wiórkami kokosowymi, najlepiej smakować będzie w wersji schłodzonej. Nasi najbliżsi będą zachwyceni!

Sernik świąteczny

Składniki:

  • mąka pszenna – 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów
  • cukier puder – 50 gramów
  • żółtka – 2 sztuki
  • torebka cukru waniliowego – 1 sztuka
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • twaróg sernikowy – 800 gramów
  • jajka – 4 sztuki
  • białka – 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów
  • cukier puder – 200 gramów
  • budyń śmietankowy – 1 opakowanie
  • cukier migdałowy – 2 łyżeczki
  • tabliczka gorzkiej czekolady – 200 gramów
  • śmietanka 30% – 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów
  • polewa z białej czekolady – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasta wymieszaj mikserem i całość szybko zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek i wylep nim dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuj widelcem.
  3. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem migdałowym na puch. Wymieszaj z miękką kostką do pieczenia Kasia.
  4. Następnie do masy dodaj twaróg, budyń w proszku i ubitą na sztywno pianę z białek.
  5. Masę serową wyłóż na ciasto w formie. Piecz najpierw 10 minut w 200°C, następnie 50-60 minut w 160°C. Upieczony sernik ostudź i delikatnie wyjmij z formy.
  6. Śmietankę podgrzej razem z kostką do pieczenia Kasia, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż masa stanie się gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą posmaruj wierzch sernika. Białą polewę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko przestudź, aby nie była zbyt rzadka. Polewą rysuj na pergaminie małe śnieżynki. Gdy zastygną zdejmij je ostrożnie z pergaminu i udekoruj nimi wierzch sernika.

Do kawy i herbaty – ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka

Świąteczne spotkania w rodzinnym gronie to doskonała okazja do wypróbowania oryginalnych i smacznych wypieków. Do kawy, herbaty lub bożonarodzeniowego kompotu świetnie sprawdzi się ciasto kokosowe lub budyniowa stefanka, którą przygotujemy bez pomocy piekarnika.

Ciasto kokosowe bez laktozy

Składniki:

  • mąka pszenna – 120 gramów
  • cukier – 150 gramów
  • jajka – 3 sztuki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Kasia bez laktozy – 125 gramów
  • mleczko kokosowe – 600 mililitrów
  • mąka pszenna – 120 gramów
  • cukier – 150 gramów
  • ananas w syropie – 1 słoik
  • wiórki kokosowe – 50 gramów
  • rum – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem na puch. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dno formy o wymiarach 22×22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj.
  2. Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Piecz około 25 minut w 180°C.
  3. Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Ananasa odsącz na sicie, owoce pokrój na kawałki, a syrop zostaw do nasączenia biszkoptu. Jeśli lubisz, dodaj do syropu odrobinę rumu.
  4. Połowę mleczka kokosowego zagotuj z cukrem. Resztę wymieszaj z mąką i wlej do gotującego mleczka. Mieszaj, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
  5. Miękką kostkę do pieczenia Kasia bez laktozy ubij mikserem na puch. Ciągle ubijając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu.
  6. Jeden blat ciasta włóż ponownie do formy i nasącz syropem z ananasa. Posmaruj cienko przygotowanym kremem i obłóż kawałkami ananasa. Trzy łyżki kremu zostaw na wierzch, a resztę wyłóż na owoce. Przykryj drugim blatem ciasta i dociśnij.
  7. Ciasto ponownie skrop syropem, posmaruj pozostałym kremem i posyp wiórkami kokosowymi. Odstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem, udekoruj pozostałymi kawałkami ananasa.

 

Budyniowa stefanka

Składniki:

  • herbatniki – 40 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak – 150 gramów
  • mleko – 1,5 szklanki
  • cukier – 150 gramów
  • żółtka – 6 sztuk
  • cukier waniliowy – 2 łyżeczki
  • mąka pszenna – 30 gramów
  • starta skórka z 1 cytryny
  • wiórki kokosowe – 50 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 25 gramów
  • cukier – 15 gramów
  • czerwone porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. W metalowej foremce ułóż warstwę składającą się z 10 herbatników.
  2. Mleko zagotuj ze startą skórką z cytryny. W rondlu ubij żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Rondel postaw na gazie i ciągle mieszając wlewaj do niego gorące mleko. Gotuj aż masa zacznie gęstnieć.
  3. Zdejmij z ognia, przykryj folią spożywczą aby nie powstał na otrzymanym budyniu kożuch i wystudź.
  4. Kostkę do pieczenia Kasia ubij mikserem na puch, dodając po łyżce wystudzony budyń.
  5. Herbatniki w formie posmaruj cienko masą budyniową i przykryj kolejną warstwą herbatników. Znów posmaruj kremem i tak do wyczerpania składników pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
  6. Na patelni rozpuść Kasię z cukrem i dodaj wiórki kokosowe. Praż ciągle mieszając, aż staną się rumiane. Wystudź i posyp nimi ciasto. Odstaw na noc do lodówki, by herbatniki zmiękły. Przed podaniem udekoruj porzeczkami.

Dla wszystkich łasuchów – ciasto podwójnie czekoladowe

W każdym domu znajdziemy także prawdziwego miłośnika czekolady – a to właśnie w Święta nadarza się najlepsza okazja do tego, by rozpieszczać naszych najbliższych z pomocą czekoladowych tortów i ciast. Ciasto podwójnie czekoladowe z pewnością znajdzie swoich sympatyków – szczególnie, gdy przyozdobimy je drobno posiekanymi orzechami lub ulubionymi owocami. Podawane na ciepło lub na zimno, świetnie sprawdzi się w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany.

Ciasto podwójnie czekoladowe

Składniki:

  • gorzka czekolada 60% – 200 gramów
  • mleczna czekolada – 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów
  • jajka – 4 sztuki
  • cukier – 200 gramów
  • mąka – 150 gramów
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • posiekane orzechy włoskie – 200 gramów
  • mleko – 75 mililitrów
  • śmietanka 30% – 50 mililitrów
  • gorzka czekolada 60% – 90 gramów
  • mleczna czekolada – 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W kąpieli wodnej rozpuść Kasię z 200g gorzkiej czekolady i 100g mlecznej czekolady. Zdejmij z kuchenki.
  2. Zmiksuj jajka z cukrem. Dodaj roztopioną czekoladę i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy i wymieszaj wszystko dokładnie.
  3. Wysmaruj formę o średnicy 22cm Kasią i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wlej masę do formy. Następnie wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piecz przez 30 minut.
  4. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj polewę, zagotowując mleko ze śmietanką i dodając 90g gorzkiej i 30g mlecznej czekolady. Następnie zdejmij garnek z kuchenki i mieszaj, aż czekolada zupełnie się rozpuści.
  5. Kiedy ciasto wystygnie, wyjmij je z formy, polej równomiernie polewą i odstaw do zastygnięcia.

 

Słodkich Świąt!

Komentarze

comments

Zobacz również

alkostop_w_rece1

Nietrzeźwy kierujący z sądowym zakazem

Policjanci z braniewskiej drogówki otrzymali zgłoszenie od jednego z mieszkańców, który widział jak za kierownicę …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *