Strona Główna / Gastronomia / Kilka pomysłów na cukinię
zucchini-1659094_960_720

Kilka pomysłów na cukinię

Cukinia, choć sama w sobie jest mdłym warzywem, to po odpowiednim przyprawieniu staje się przepyszna. Jest zdrowa , delikatna w smaku i wyjątkowo łatwa do przyrządzenia. Jej dodatkową zaletą jest niskokaloryczność ( zaledwie 15 kalorii w 100g ) , bogactwo w witaminy z grupy B, witaminę C , beta karoten , sód , potas, wapń. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na procesy trawienne . Możemy ją jeść na surowo , piec, obtaczać w cieście ,smażyć. Podajemy kilka propozycji na jej smaczne przygotowanie.

Cukinia faszerowana:

– cukinie (najlepiej średniej wielkości, by były soczyste i twarde) 1 szt/os.
– mięso mielone
– cebula
– marchewka
– pomidor
– ser (pleśniowy, mozarella lub zwykły żółty)
– przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do grilla

Najpierw rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę, dodajemy starkowaną marchewkę, chwilę smażymy i dokładamy mięso. Wszystko razem przyprawiamy i dusimy kilka minut.

W międzyczasieprzekrajamy cukinie, wydrążamy środek np. łyżeczką i wkładamy do środka przygotowany na patelni farsz.

Cukinie wkładamy do piekarnika na około 10 minut. Wyjmujemy je i na wierzch kładziemy pokrojonego pomidora i ser. Zapiekamy jeszcze kilka minut na a’ldente (trzeba pilnować żeby cukinia nie była ani za twarda ani za miękka. Można ją nakłuwać np. widelcem)

Frytki z cukinii:

3 małe cukinie
1 szklanka mąki
3/4 szklanki bułki tartej
2-3 jajka
sól, pieprz, papryka słodka, chilli,
zioła prowansalskie,
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy

Cukinię myjemy i kroimy w słupki na długość około 7 cm. Jajka wbijamy na talerz i roztrzepujemy za pomocą widelca, dodajemy sól, pieprz, chilli oraz zioła prowansalskie. Na inny talerz wysypujemy bułkę tartą, a na drugi mąkę. Kawałki cukinii obtaczamy w mące, otrzepując jej nadmiar, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Frytki z cukinii układamy na blaszy, wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (termoobieg) i pieczemy około 15-20 minut, aż panierka będzie złocista. Podczas pieczenia frytki kilka razy mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki i skrapiamy oliwą. Bardzo dobrze komponują się z ulubionym dressingiem.

* Przepis z gotujzprezesem.pl

Spaghetti z cukinii:

– kilka soczystych cukinii
– oliwa z oliwek
– parmezan

sos:

Do wyboru mamy kilka różnych sosów, możemy zrobić własnoręcznie pesto z awokado lub kupić gotowe pesto z bazylii lub suszonych pomidorów. Jeżeli chcemy sami zrobić pesto to potrzebne nam będą:

– dojrzałe awokado
– garść orzechów nerkowców
– 2 ząbki czosnku
– łyżka oliwy z oliwek
– garść świeżej bazylii
– 1-2 łyżek soku z cytryny
– łyżeczka miodu

Orzechy prażymy na patelni i wsypujemy do kielicha miksera, dodajemy awokado, czosnek, sok z cytryny i miód. W międzyczasie cukinię kroimy w cienkie paski, przypominające makaron (można zakupić specjalną maszynkę). Smażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. A’ldente zdejmujemy z ognia i wykładamy na talerze. Na wierzch posypujemy parmezanem, kładziemy pesto i posypujemy pokrojoną bazylią.

Życzymy smacznego!

Komentarze

comments

Zobacz również

motory4

Pierwsze zawody motocyklowe SuperEnduro tak wysokiej rangi ogólnopolskiej w regionie odbyły się koło Elbląga

W weekend, 11-12 sierpnia, na Jeleniej Dolinie k. Elbląga odbyły się zawody motocyklowe – IV …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *