delfin
Strona Główna / Gastronomia / Kilka pomysłów na szaszłyki z grilla
grill-1340229_960_720

Kilka pomysłów na szaszłyki z grilla

Szaszłyki…kto ich nie lubi. Są przepyszne, jeśli je tylko dobrze przygotujemy, a jako dodatek do mięsa można dodać ulubione warzywa, a nawet owoce. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów.

Na blogu beszamel.se znaleźliśmy radę, że dobrze, aby mięso nie było chude, jak np. te z kurczaka. Lepiej kupić mięso z udźca indyka, łopatkę wieprzową, ewentualnie zgodnie z tradycyjnym przepisem baraninę lub jagnięcinę.

Aby mięso było soczyste i kruche musi być zamarynowane dzień wcześniej. Z czego powinna składać się marynata?

Musi mieć w sobie przyprawy, które lubimy jak np. zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn, przyprawa do grilla, czosnek i obowiązkowo sól i pieprz. Aby mięso skruszało, w marynacie powinien się znaleźć kwas, np. sok z cytryny oraz alkohol – wino, wódka, piwo.

Mięso pokrojone na małe kawałki mieszamy z marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.

Szaszłyk z kurczakiem i ananasem:

– mięso
-papryka (można pomieszać żółtą i czerwoną)
– cukinia
– ananas
– cebula

Mięso przygotowujemy w marynacie dzień wcześniej, resztę składników w dzień grillowania. Składniki nadziewamy po kolei. Warzywa można posmarować pędzelkiem marynatą z mięsa, będą jeszcze smaczniejsze. Jeśli mięsem będzie kurczak, a owocem ananas to do marynaty warto dodać curry.

Szaszłyki na ostro:

– 2 piersi z kurczaka (lub jedna podwójna)
– 4 papryczki jalapenio (papryczki można zastąpić np. cukinią)
– 8 pasków cienko krojonego boczku
– przyprawa do grilla
– wykałaczki

Pierś kurczaka kroimy na paski i doprawiamy przyprawą do grilla, każdą papryczkę przekrawamy na pół i czyścimy. Do takich paprykowych łodeczek wkładamy pierś kurczaka i całość zawijamy w boczek. Przekłuwamy wykałaczką i rozkładamy na grillu.

Przepis z ugotuj.to

Szaszłyki z łososia i młodych ziemniaków:

– młode ziemniaki
– łosoś
– cukinia (tasiemki)

Ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić i pokroić na kawałki. Filety łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w kostkę. Cukinię obierać obieraczką do warzyw z każdej strony do czasu aż powstające paseczki będą jeszcze miały skórkę. Środek cukinii wykorzystać do innej potrawy. Przygotować szaszłyki nadziewając kawałki łososia oraz ziemniaków i przeplatając je tasiemkami z cukinii. Cukinią oplatać łososia.

Przepis z kwestiasmaku.com

Szaszłyki z mięsem, papryką, pieczarkami i serem halloumi

– zamarynowane mięso
– papryka
– ser halloumi (wolno się topi)
– pieczarki (można zakupić mini i nadziewać całe)

Smacznego!

Komentarze

comments

Zobacz również

kompleksowa_obsloga_imprez_i_dekoracja_wesel_studio_gwia

Ty też możesz mieć wymarzony ślub – zadbaj o każdy szczegół

Ślub i wesele to wydarzenia, o których marzy prawie każda kobieta, a może w skryciu …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

delfin