http://www.abiprint.pl/
Strona Główna / Gastronomia / Konkurs a’la MasterChef dla uczniów szkół z naszego regionu – kto ugotuje najlepszą potrawę z raka, ryby i ślimaka? Gościem specjalnym będzie Kevin Aiston
52976965_1615952948537272_8077790317824180224_n

Konkurs a’la MasterChef dla uczniów szkół z naszego regionu – kto ugotuje najlepszą potrawę z raka, ryby i ślimaka? Gościem specjalnym będzie Kevin Aiston

Już 5 kwietnia odbędzie się gigantyczny konkurs kulinarny w naszym regionie. Wydarzenie swoją obecnością zaszczyci znany z programu rozrywkowego „Europa da się lubić” Kevin Aiston. Czy wygrają kucharze z Pasłęka, Braniewa, Elbląga czy innej miejscowości naszego regionu. Zbierajcie najbardziej uzdolnionych kulinarnych uczniów swoich szkół i zawalczcie w konkursie z atrakcyjnymi nagrodami.

Regionalny konkurs kulinarny- media, uznane osobistości w jury, duże nagrody a na kulinarnym stole „Raki, Ryby i ślimaki”

Konkurs ma pokazać tradycyjną kuchnię Warmii i Mazur w nowej odsłonie stąd nazwa konkursu „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”. Mało kto wie, że na stołach królów polskich, biskupów warmińskich w dawnych czasach królowały właśnie np. ślimaki. Z racji olbrzymiej ilości jezior ryby i raki były oczywistością.

baner 2

W dobie zmian kulinarnych i potraw z Zachodu, USA czy tureckiego kebaba jako mieszkańcy naszego regionu zapomnieliśmy o swoich tradycjach. Warto je odbudować w czym z całą pewnością pomoże konkurs organizowany 5 kwietnia.

Tego też dnia w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku odbędzie się I edycja regionalnego konkursu kulinarnego dla gastronomicznych szkół ponadgimazjalnych naszego regionu, nad którym patronat honorowy objęło Starostwo Powiatowe w Elblągu, Euro-Toques Polska oraz przedsiębiorstwo Snails Garden z Krasina k. Pasłęka, znane w Polsce i zagranicą z hodowli ślimaków oraz produkcji kosmetyków z wykorzystaniem śluzu ślimaka.

Słynny strażak- kucharz Kevin Aiston poprowadzi live cooking podczas którego przyrządzi „ślimotto”.

Nie zabraknie również uznanych osobistości w jury konkursu o czym więcej można przeczytać na stronie wydarzenia:

https://www.facebook.com/events/2034136656663397/

„Pomysł organizacji konkursu powstał podczas Konferencji dla Pracodawców , organizowanej przez Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku. Podczas spotkania został poruszony temat, czy warto zrobić konkurs kulinarny, aby wyróżnić młodzież z naszych okolic i wyłonić tych najlepszych, aby mogli dumnie reprezentować nasz region. Pomysł chwycił od razu i zapadła decyzja o rozpoczęciu przygotowań do konkursu. Następnie zorganizowaliśmy spotkanie w Snails Garden w Krasinie, koło Pasłęka, gdzie razem z delegacją ze szkoły ustaliliśmy szczegóły i zorganizowaliśmy warsztaty dla uczniów. Warsztaty okazały się sukcesem, młodzież pasłęcka ze szkoły ZSEiT podjęła rękawicę i przygotowała pierogi ze ślimaka, które nazwaliśmy „Pierogi Pasłęckie”. Będą one serwowane już od maja w naszym Bistro Ślimaka. Nazwa konkursu ma na wyróżnić nasz region, aby był niepowtarzalnym i unikatowym na skalę Polski, a może i Europy, czyli „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur” – mówi nam Grzegorz Skalmowski, właściciel SNAILS Garden oraz jeden z organizatorów inicjatywy.

paslek mlodziez

Powyżej na zdjęciu młodzież z szkoły w Pasłęku. Czy oni przyrządzą najlepszą potrawę czy też pojawią się uczniowie z innych szkół w regionie, którzy okażą się lepszymi mistrzami gotowania? Odpowiedź poznamy 5 kwietnia, zachęcamy do przyjazdu i rywalizacji.

Na dzień dzisiejszy odważnymi szkołami gastronomicznymi ponadgimnazjalnymi, które podjęły ambitne wyzwanie są drużyny z następujących miejscowości: Braniewo, Karolewo, Morąg, Dzierzgoń, Dobrocin, ZSEiT w Pasłęku

Szczegóły konkursu:

Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych im. S. Mikołajczyka w Pasłęku

Data: 5 kwietnia 2019

Program konkursu:
„Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”

7.30-9.00 Przyjazd, rejestracja drużyn i rozstawienie stoisk sponsorów i partnerów konkursu

9.00 Przywitanie gości i Jury
• losowanie stanowisk i tur dla poszczególnych drużyn konkursowych
• przypomnienie regulaminu
• wydanie produktów do konkursu
• rozstawienie stoisk sponsorów
• poczęstunek dla drużyn, opiekunów i JURY w sali nr 1

9.30 – Uroczyste rozpoczęcie konkursu
• powitanie przez Dyrektora. Starostę i P. Skalmowskiego

10.00-12.00 Rozpoczęcie I tury konkursu
• szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
• obrady Jury, ocena dań

12.30 -14.30 Rozpoczęcie II tury konkursu
• szkoły przystępują do tworzenia potrawy, dania głównego w wyznaczonych stanowiskach
• obrady Jury, ocena dań

IMPREZY TOWARZYSZĄCE:

10.30 – 11.00 Prelekcja Ślimaka Kulinarna Podróż
• Grzegorz Skalmowski

11.00 -11.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• Elbląski Klub Szefów Kuchni

11.45 – 12.15 Prelekcja: Wykorzystanie walorów Kanału Elbląskiego i jego historia
• Sławomir Dylewski

12.30 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• przedstawiciele Euro Toques Polska

13.00 – Prelekcja: Menedżer gastronomii – zawód, a może jednak pasja?
• Małgorzata Katarzyna Stach

13.30 – 14.00 Pokaz kulinarny live cooking na żywo
• Chef Kevin Aiston „Ślimotto”

14.30-15.00 Wyłonienie zwycięzców 1,2 i 3 miejsca i nagrody Jury VIP rozdanie nagród
• zakończenie konkursu

Komentarze

comments

Zobacz również

Bez-nazwy-1-3

BogateBraniewo.pl ma już 4 lata! – Świętowanie czas zacząć…

Są wyjątkowe dni w pracy Redakcji, kiedy praca na chwilę spowalnia, a czas świętowania mocniej …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

insta