Strona Główna / Gastronomia / Międzynarodowy „Dzień Ślimaka” 24 maja farmie ślimaków
hodowla-slimakow-Bistro-Slimaka

Międzynarodowy „Dzień Ślimaka” 24 maja farmie ślimaków

Turyście z całej POLSKI chwalą ekologiczne ślimaki z Krasina. Staropolska potrawa energiczniej wraca na nasze stoły – w postaci np. ślimaków zapiekanych z czosnkiem – tak można określić jeden z przejawów odrodzenia polskiej kuchni. Za sprawą dynamicznego rozwoju eksportu zyskał rynek krajowy, głównie gastronomiczny. Zaczął się rozwijać przemysł ślimaczy, gdyż zbiory winniczków nie dawały gwarancji stabilnych dostaw, a także nasilił się zakres ochrony dziko żyjących winniczków.

Przypomnijmy, że blisko 6 lat temu została zorganizowana, pierwsza edycja ” Dnia Ślimaka” na Warmii i Mazurach przez EkoFarma „Snails Garden”

Polska historia hodowli sięga wieku XVII i gospodarstw przyklasztornych, albowiem dla mnichów dania z brzuchonoga były uznane, jako postne. W książce kucharskiej „Compendium Ferculorum” (Kraków 1682 r.) Stanisław Czernicki zamieści aż 6 przepisów o tych smacznych bezkręgowcach, a tylko 2 zdania o wieprzowinie.

W niedawno wydanej książce „Ślimaka kulinarna podróż – o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” (SNAILS GARDEN, Kraków, 2016 r.) znalazło się 120 oryginalnych receptur stworzonych przez 64 mistrzów kulinarnych.

baner 2
Powstał też film i filmowe instruktarze o pełzającym stworzeniu, urządzane są konkursy na temat potraw, i intrygujące, a trwające już przygotowania do Światowego Dnia Ślimaka – 24 maja 2019 r. Za wieloma tymi inicjatywami stoi „Ślimaczy Król” –Grzegorz Skalmowski – współwłaściciel farmy „Eko Snails Garden”, należącej do sieci „Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur”

O to jak udało się osiągnąć takie wyróżnienie pytamy tego prekursora i wizjonera ślimakowego biznesu:

-„Wraz z żoną Mariolą stworzyliśmy nietypową firmę, wielofunkcyjną, która ma charakter nie tylko produkcyjno oświatowy, turystyczny, ale i doradczy. Tworząc kilkanaście filmów i uczestnicząc w wydawaniu fachowej książki wspieramy rolników przy podjęciu innowacyjnych kroków. Prowadząc ich hodowlę ślimaków do momentu eksportu za granicę.

Przecież hodowlę można założyć już na 500 m.kw. Zaczynając kilkanaście lat temu nie mieliśmy więcej. Dziś nasza ślimaczarnia dostarcza zarówno produkty w postaci gotowych dań, jak i białego kawioru (tak, tak) i naturalnych kosmetyków na bazie śluzu. Prowadzimy „bistro ślimaka”, sklep firmowy i warsztaty szkoleniowe – nawet w połączeniu z organizacją imprez , gdzie są ryby, raki i ślimaki. Muszę się pochwalić nagrodą za doskonałość kulinarną przyznaną przez Światowe Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej”.

Farma Snails Garden w Krasinie pod Pasłękiem stała się jedną z większych atrakcji turystycznych zachodniej części województwa warmińsko-mazurskiego, przy drodze krajowej nr 7 między Ostródą a Elblągiem.

Gastronomiczny wątek to nie tylko kilkanaście sposobów przyrządzania ślimakowych porcji, to także łączenie smaków, np. z serem pleśniwym w muszlach, czy ślimaków zawijanych w boczek, są także wersje deserowe w formie bezików na słodko z kawiorem białym, czyli słynne „Perły Afrodyty”. A do tego zupełnie nadzwyczajna kombinacja z 80 proc. wykorzystaniem mięsa ślimaka w produkcji burgerów. Wyjątkowo szybki przysmak.

Szczególnie ciekawe jest uruchomienie produkcji kosmetyków na bazie śluzu. Hasło „Snails Garden na straży Twojego piękna” z powodzeniem realizuje Pani Mariola Piłat Skalmowska, zdobywczyni wielu dyplomów i nagród, m.in. tytułu „Kobiety z charakterem” przyznanego przez Warmińsko Mazurskie Stowarzyszenie Forum Kobiet. Przebojowa bizneswoman podkreśla:

–„Naszą misją jest tworzenie najlepszych kosmetyków z użyciem naturalnego śluzu ślimaka. Kremy doskonale się sprawdzają w walce z różnymi problemami skórnymi, niwelują też zmarszczki. Tworzymy własne receptury doskonałe dla pań dbających o młody wygląd skóry. Śluz ślimaka zawiera naturalne składniki: alantoinę, kolagen, elastynę, kwas glikolowy, witaminy A, C i E oraz antybiotyki.

Dodam, że w starożytnej Grecji cenione pożytki płynące z hodowli ślimaków – zarówno wykorzystywano w kuchni, jak i przy zabiegach kosmetycznych. Korzystała z tego Afrodyta. Dlatego w ofercie mamy Perły Afrodyty”.

Warto poznać szlak ślimaka wiodący od starożytnych Greków, przez średniowieczne klasztory, staropolska kuchnię aż do innowacyjnej farmy w Krasinie, gdzie poznamy ten historyczny rys. To może być np. połączenie obu atrakcji: wizyta Eko Snails Garden i rejs częściowo po trawie i kanale elbląskim.

Już teraz polecamy wybrać się do małego Krasina, pod Pasłękiem, aby uczcić Międzynarodowy Dzień Ślimaka, który przypada na dzień 24 maja.

Komentarze

comments

Zobacz również

DSC_7865

Poszukiwani przez sądy zatrzymani na granicy

Funkcjonariusze z Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej od początku sierpnia na polsko-rosyjskiej granicy zatrzymali 12 osób. …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

https://dragondeweloper.pl/