luka vision
Strona Główna / Gastronomia / Samosa – czyli pyszne indyjskie pierogi
Bez nazwy-2

Samosa – czyli pyszne indyjskie pierogi

Z czym ci się kojarzy kuchnia indyjska? Kurkuma, curry, kmin? Niektórzy nie przepadają za tymi przyprawami, ale w połączeniu z innymi składnikami, możemy uzyskać przepyszne danie, jakim jest samosa – czyli pierożki w chrupiącym cieście.

Samosa to trójkątne pierożki, smażone na głębokim oleju. Nadzienie jest w smaku bardzo oryginalne, bo przyprawione mało używanymi przez polaków przyprawami.

Bardzo dobre wychodzą wg receptury pasjonaty gotowania, który prowadzi swój kanał na Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=gFDZ6C5cPVM

Farsz:

– 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
– 3 ziarna kardamonu
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 kolendry całej
– sól
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki oleju
– imbir
– 2 ząbki czosnku
– 3 cebule
– chilli/pieprz cayenne
– 2 łyżeczki curry
– świeża kolendra
– zielony groszek

Ciasto:

– 0,5 kg mąki
– sól
– 5 łyżek oleju
– 1 szklanka letniej wody

Sos taki jaki lubimy.

Przygotowanie całości najlepiej obejrzeć sobie na filmiku. Nie jest to trudna potrawa, a bardzo pyszna. Jeśli zawinięcie ciasta w kształcie trójkąta będzie zbyt trudne, to warto zrobić kształt zwykłego standardowego pieroga.

Smacznego!

Komentarze

comments

Zobacz również

CAMINO Tolkmicko

Elbląski Klub Przyjaciół Pomorskiej Drogi św. Jakuba zaprasza

NASZYM MAŁYM CAMINO przeszliśmy już w tym roku ok. 40 kilometrów z Braniewa do Tolkmicka. …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

delfin