Z czym ci się kojarzy kuchnia indyjska? Kurkuma, curry, kmin? Niektórzy nie przepadają za tymi przyprawami, ale w połączeniu z innymi składnikami, możemy uzyskać przepyszne danie, jakim jest samosa – czyli pierożki w chrupiącym cieście.
Samosa to trójkątne pierożki, smażone na głębokim oleju. Nadzienie jest w smaku bardzo oryginalne, bo przyprawione mało używanymi przez polaków przyprawami.
Bardzo dobre wychodzą wg receptury pasjonaty gotowania, który prowadzi swój kanał na Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=gFDZ6C5cPVM
Farsz:
– 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
– 3 ziarna kardamonu
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 kolendry całej
– sól
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki oleju
– imbir
– 2 ząbki czosnku
– 3 cebule
– chilli/pieprz cayenne
– 2 łyżeczki curry
– świeża kolendra
– zielony groszek
Ciasto:
– 0,5 kg mąki
– sól
– 5 łyżek oleju
– 1 szklanka letniej wody
Sos taki jaki lubimy.
Przygotowanie całości najlepiej obejrzeć sobie na filmiku. Nie jest to trudna potrawa, a bardzo pyszna. Jeśli zawinięcie ciasta w kształcie trójkąta będzie zbyt trudne, to warto zrobić kształt zwykłego standardowego pieroga.
Smacznego!