Strona Główna / Gastronomia / Samosa – czyli pyszne indyjskie pierogi
Bez nazwy-2

Samosa – czyli pyszne indyjskie pierogi

Z czym ci się kojarzy kuchnia indyjska? Kurkuma, curry, kmin? Niektórzy nie przepadają za tymi przyprawami, ale w połączeniu z innymi składnikami, możemy uzyskać przepyszne danie, jakim jest samosa – czyli pierożki w chrupiącym cieście.

Samosa to trójkątne pierożki, smażone na głębokim oleju. Nadzienie jest w smaku bardzo oryginalne, bo przyprawione mało używanymi przez polaków przyprawami.

Bardzo dobre wychodzą wg receptury pasjonaty gotowania, który prowadzi swój kanał na Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=gFDZ6C5cPVM

Farsz:

– 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
– 3 ziarna kardamonu
– 1 łyżeczka kminu rzymskiego
– 2 kolendry całej
– sól
– łyżeczka cukru
– 2 łyżki oleju
– imbir
– 2 ząbki czosnku
– 3 cebule
– chilli/pieprz cayenne
– 2 łyżeczki curry
– świeża kolendra
– zielony groszek

Ciasto:

– 0,5 kg mąki
– sól
– 5 łyżek oleju
– 1 szklanka letniej wody

Sos taki jaki lubimy.

Przygotowanie całości najlepiej obejrzeć sobie na filmiku. Nie jest to trudna potrawa, a bardzo pyszna. Jeśli zawinięcie ciasta w kształcie trójkąta będzie zbyt trudne, to warto zrobić kształt zwykłego standardowego pieroga.

Smacznego!

Komentarze

comments

Zobacz również

stan-wojenny-zdjecie

37 lat temu wprowadzono stan wojenny. Pomimo upływu lat bez zmian, Polacy dalej podzieleni

Dziś, 13 grudnia 1981 roku, 37 lat temu wprowadzono w Polsce stan wojenny. Choć minęło …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *