Strona Główna / Gastronomia / Sezon na dynię zaczyna się! Dlaczego jest taka zdrowa?
dynia

Sezon na dynię zaczyna się! Dlaczego jest taka zdrowa?

Dynia jest bardzo zdrowym warzywem, jednak chyba wciąż nie do końca odkrytym w naszych kuchniach. Sama w sobie jest mdła, jednak po właściwym przyrządzeniu może być prawdziwym rarytasem! Warto sprawdzić i wypróbować przepisy, których nie brakuje w internecie. Dlaczego warto jeść dynię.

Dynia jest bardzo uniwersalna. Można ją jeść i na słodko i wytrawnie. W dodatku jest bardzo bogata w wartości odżywcze:

Witaminy:

Witamina C, Tiamina, Ryboflawina, Niacyna, Witamina B6, Kwas foliowy, Witamina A , Witamina E, Witamina K

Minerały:
Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód, Cynk

Jak działa na zdrowie:

Dynia może zapobiegać nowotworom – Beta-karoten – podobnie jak wszystkie karotenoidy- jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

Dynia pomaga przy nadciśnieniu i chorobach serca – Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu i reguluje poziom ciśnienia tętniczego

Przyczynia się do prawidłowego wzroku – beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu

Pestki dyni posiadają właściwości anty pasożytnicze – dzięki zawartości kukurbitacyny, substancji zawartej w błonce otaczającej nasiona, zabezpieczającej je przed drobnoustrojami. Najwięcej kukurbitacyny jest w świeżych, miękkich pestkach, dlatego dyniową kurację odrobaczającą najlepiej przeprowadzić jesienią.

Nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty. Badania naukowe wykazały, że mogą one zapobiec rakowi prostaty

Przyczynia się do dbania o właściwą wagę, jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające

Zmniejsza mdłości u kobiet w ciąży

Wg. Specjalistów, im bardziej pomarańczowy miąższ tym dynia zawiera więcej witamin. W przypadku dyni hokkaido nie trzeba obierać skóry. W dodatku jest ona bardzo zdrowa! Z dyni można robić kremy, zapiekać, robić frytki, szejki – przepisów w internecie nie brakuje więc raczej trudno się nią przejeść.

www.poradnikzdrowie.pl

Komentarze

comments

Zobacz również

klub gier planszowych

Klub Gier Planszowych zaprasza

Miejska Biblioteka Publiczna w Braniewie serdecznie zaprasza 21 października br od godz. 10.00  miłośników  gier …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

luka