Strona Główna / Gastronomia / Ślimaki na talerzu – Mistrzostwa Polski
Mistrzostwach_Polski_Przyrzadzaniu_Slimakow_JuryVIP

Ślimaki na talerzu – Mistrzostwa Polski

Ślimaki mają szansę stać się kulinarną marką Warmii i Mazur. To nasz region przoduje pod względem pozyskania tego specjału z natury w Polsce. Ponadto za sprawą firmy Eko Snails Garden z Krasina, koło Pasłęka, zajmującej się ich produkcją od 15 lat, ślimaki mazurskie otrzymały certyfikat *Culinary Heritage Europe, czyli Dziedzictwo Kulinarne Warmii Mazur i Powiśla, podpisane przez Niclas Fjellström – European Coordinator i Gustawa Marka Brzezina, marszałka województwa warmińsko – mazurskiego.

„Mogłoby się wydawać, że ślimaki to tylko francuski specjał, nic bardziej mylnego, jak się dowiadujemy, ślimaki były jadane w Polsce już w XVII wieku. Okazuje się, że w pierwszej polskiej książce kulinarnej z 1682 roku, znajdziemy więcej przepisów na ślimaki niż wieprzowinę. Wyobraźcie sobie zdziwienie Francji, na szerokie wieści, że ślimak to był nasz specjał. Reklama dla regionu w krótkim czasie gwarantowana. To może być kulinarny magnes, który mógłby przyciągnąć do naszego regionu turystów nie tylko z Polski. Nie od dziś wiadomo, że we Francji ślimaki jadają głównie turyści” – wyjaśnia Grzegorz Skalmowski.

Pomysłodawcą konkursu jest Daniel Twardo, a jego organizatorem Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie. W tym roku konkurs odbył się w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku – który użyczył zaplecza kuchennego w najwyższym standardzie.

Gala, odbyła się w restauracji Złoty Lin. Patronat honorowy: Starostwo Legionowskie. Wsparcie merytoryczne: Euro-Toques Polska.

Zmagania uczestników oceniało jury degustacyjne w składzie: Przewodniczący jury Jean Bos, Wiesław Bober, Artur Świerżewski, Mateusz Ciołko, Piotr Domański, Marek Kropielnicki oraz jury techniczne w składzie: Marcin Kaczmarek-Pielin, Rajmund Królik, Piotr Smoleński.

Organizatorzy II Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji docenili dokonania państwa Skalmowskich z Eko Snails Garden w Krasinie, koło Pasłęka, zaprosili ich do jury VIP. Przewodniczącym został pan Grzegorz. W komisji znaleźli się także Mariola Skalmowska, Michał Syrowatka – zdobywca pasa mistrza WBF International, Kamil Szeremeta – polski bokser, aktualny mistrz Europy w kategorii średniej.

W ich ocenie wygrał Catering Dietetyczny Kredens Smaku- Suwałki. Jury było zachwycone ślimakami w muszlach, aromatyzowane sosną z kaszą, marynowaną cukinią na musie z mango.

Pozostali nagrodzeni:

I miejsce Piotr Huszcz/Katarzyna Kaczmarczyk – restauracja Piano- Lublin, Danie: ślimaki po prowansalsku na konfitowanej pietruszce . Grillowana cukinia. Blina ze ślimaków i orzechów włoskich. Marynowane łuskwiaki. Ziemniak z ogniska i pianą z piwa. Sos z goji, miodu wrzosowego i tapioka

II miejsce Tomasz Sowiński/Marcin Kowalski restauracja Pasja- Gorzów Wielkopolski

III miejsce ex aequo dwie drużyny Radosław Gierałtowski/Przemek Zalewski, restauracja Szafarnia- Gdańsk, Karol Gudajtys/Mateusz Hawrus , Catering Dietetyczny Kredens Smaku- Suwałki.

Nagroda główna za I miejsce: miesięczny staż w Hiszpanii w restauracji z 3*** gwiazdkami Michelin, ufundowany przez Stowarzyszenie kucharzy Euro-Toques Polska.

„Gratulujemy drużynom nominowanych do konkursu. Gratulujemy wszystkim 94 szefom, którzy mieli odwagę podjąć rękawice. Dla nas to wielka duma! Poświęciliśmy branży gastronomicznej wiele lat swojego życia. Wiemy, że życie nie polega na zwykłym bytowaniu. Ważnym jest aby zostawić po sobie jakiś ślad. Nie wszystko będzie doskonałe i nie wszystko pójdzie w życiu tak jak trzeba. Za to wiemy, że trzeba zawsze stawić czoło i wcale nie musi to być „wyścig szczurów”!-Mariola i Grzegorz Skalmowscy

„Oskarowa” książka „Ślimaka kulinarna podróż” o tym, co zapomniane, a przypomnienia warte” z recepturami, trafiła tym razem na ręce reprezentantów Polski w boskie zawodowym. Nic w tym dziwnego, ślimaki to przecież cenne źródło białka i selenu.

*Pomysł powołania Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulturowego rozwinął się i został wcielony w życie w południowo-wschodniej Skanii w Szwecji i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995. W obu regionach władze regionalne i lokalne przedsiębiorstwa odczuwały potrzebę wspólnej promocji i rozwoju regionalnej tożsamości kulinarnej w zjednoczonej Europie. Stopniowo kolejne regiony przystępowały do sieci. W 1997 Komisja Europejska, poprosiła południowo-wschodnią Skanię o przeprowadzenie pilotażowej akcji mającej na celu rozpowszechnienia idei w regionach europejskich.

Celem konkursu jest propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat ślimaka, jako produkt POLSKI.

Dania finałowe

zdjęcia użyczył: Greg Rygiol

Komentarze

comments

Zobacz również

grzech_10

Poszukiwani cudzoziemcy zatrzymani przez Straż Graniczną

Wczoraj na granicy polsko-rosyjskiej funkcjonariusze z Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej zatrzymali 3 cudzoziemców poszukiwanych przez polski wymiar …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

luka vision