Strona Główna / Aktualności / Braniewo / Szkoła z Braniewa wygrywa wielki kulinarny konkurs w regionie. Zobacz jaką potrawą oczarowali jury!
DSC_0598

Szkoła z Braniewa wygrywa wielki kulinarny konkurs w regionie. Zobacz jaką potrawą oczarowali jury!

5 kwietnia, w Pasłęku, odbył się wielki konkurs kulinarny „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”. Poza uczestnikami, organizatorami i sponsorami konkursu oczy wielu były zwrócone na Kevina Aiston, który oczarował publiczność poczuciem humoru i swoim ślimotto.

Jury techniczne wybrało danie szkoły z Braniewa! Jury VIP nagrodziło szkołę z Pasłęka.

Pasłęk, 5 kwietnia, stał się regionalnym centrum gastronomii i dziedzictwa kulinarnego Warmii i Mazur. To w tym mieście, wśród uczniów i nauczycieli Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych oraz przy pomocy firmy Snails Garden powstał pomysł zorganizowania konkursu kulinarnego dla szkół z regionu w rywalizacji, której oceniać będzie jury z najwyższej półki polskiej gastronomii.

Na kucharskie stoły wjechały niezwykle trudne do przygotowania produkty jakimi są ryby, raki i ślimaki. Mimo ambitnego wyzwania uczniowie ze szkół w województwie podjęli rękawice, a właściwie noże i patelnie, i postanowili oczarować zacne jury swoimi potrawami.

W czasie gdy drużyny przygotowywały swoje potrawy dla zgromadzonych gości odbyło się sporo atrakcji.

Odbyły się pokazy live cooking Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni oraz firmy ElQuchnia, EuroToques Polska i Gastro Iwona Grudzień, Roberta Zochowskiego, Katarzyny Stasiewicz czy Chea Chantou prezentującej kuchnię Kambodży.

Moment na który wszyscy czekali był pokaz live cooking Kevina Aiston znanego z programu „Europa Da się Lubić”. Przygotował on dla zgromadzonych „Ślimotto” a jego poczucie humoru podczas gotowania zaskakiwało na każdym kroku. Kevin Aiston udzielił kilku cennych wskazówek do gotowania w domu każdego z nas. Po pokazie można było sobie zrobić pamiątkowe zdjęcie ze słynnym Anglikiem.

Ponadto odbyły się bardzo ciekawe prelekcje Sławomira Dylewskiego o wykorzystaniu walorów Kanału Elbląskiego oraz Małgorzaty Katarzyny Stach o tym czy menedżer gastronomii to zawód czy raczej pasja.

Całość spotkania świetnie poprowadził Grzegorz Skalmowski, który przybliżył nam pomysł idei odnowy dziedzictwa kulinarnego na Warmii i Mazurach pod nazwą „Ryby, raki i ślimaki”. Jego małżonka Mariola Skalmowska z kolei tłumaczyła zainteresowanym Paniom doskonałe właściwości kremów ze ślimaka.

Najważniejsze zostało jednak na sam koniec czyli wyłonienie zwycięzców.

Kategoria Najlepsze Danie – JURY TECHNICZNE

Miejsce 1 – Zespół Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego – Braniewo

DSC_0476

Miejsce 2 – Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku

DSC_0480

Miejsce 3 – Zespół Szkół im. Cypriana Kamila Norwida – Dzierzgoń

DSC_0478

Pozostałe potrawy szkół biorących udział w konkursie:

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. gen. Franciszka Kamińskiego w Karolewie

DSC_0472

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego – Dobrocin

DSC_0474

Kategoria JURY VIP – wygrana dla Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku

Konkurs kulinarny był wspaniałym wydarzeniem i już podczas 1 spotkania zapowiedziano, że za rok odbędzie się również 2 edycja. Tak więc młodym kucharzom nie pozostaje nic innego niż rozpocząć rozmyślanie czym za rok oczarują podniebienia Szanownego Jury. Jak powiedział jednak Kevin Aiston by potrawa wygrała musisz oczarować wiele zmysłów jak wzrok, zapach, słuch i oczywiście na samym końcu smak…. Wygrywają najlepsi… w tym roku były to Szkoły z Braniewa i Pasłęka! Kto wygra za rok?

Red.

Komentarze

comments

Zobacz również

baner_internetowy-2019

Już dziś startują Dni Elbląga. Będzie się działo

Już dziś startuje tegoroczne święto Elbląga. Dni Elbląga 2019. Tegoroczna impreza odbędzie się w dniach …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *