Strona Główna / Gastronomia / Tofu – na słodko lub wytrawnie
slice-the-tofu-597229_960_720

Tofu – na słodko lub wytrawnie

Tofu choć staje się coraz bardziej popularne to wciąż mało gości w polskich kuchniach. Warto używać go jak najwięcej, gdyż posiada wiele wartości odżywczych. Jest pożywne szczególnie dla wegetarian, gdyż swoim składem w dużej mierze nadrabia brak mięsa. Co ciekawe, można go przygotować zarówno na słono jak i na słodko.

Tofu powstaje z mleka sojowego. W smaku jest bardzo neutrale, ale po odpowiednim przyprawieniu jest przepyszne. Można kupić naturalne, podwędzane lub marynowane. W składzie zawiera dużo żelaza, wapnia, fosforu, magnezu. Ma też prawdopodobnie właściwości zapobiegające i wspomagające leczenie raka piersi.

Oto kilka propozycji na przyrządzenie tofu:

Tofu w sosie słodko-pikantnym:

Składniki:

kostka tofu najlepiej naturalnego
1 cebula
3 ząbki czosnek
prażony sezam
świeża zielenina (opcjonalnie)

Sos:

1 łyżeczka ostrej papryki/ pieprzy cayenne/ papryki chilli
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka cukru lub miodu
1 łyżka oleju
pół szklanki wody

Przygotowanie:

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy około 1,5 cm plastry tofu. Zdejmujemy ser z patelni i podsmażamy cebulę z czosnkiem. W międzyczasie przygotowujemy sos, łącząc i mieszając ze sobą podane składniki. Następnie do podpieczonej cebuli dodajemy upieczone tofu, chwilę podsmażamy razem, dodajemy sos i dusimy wszystko razem około 3-4 minut, aż nadmiar wody odparuje. Na koniec posypujemy sezamem i nakładamy potrawę na talerze. Można posypać zieleniną.

Pasta z tofu:

Składniki:
tofu naturalne
cebula
sól i pieprz

Na maśle lub oleju podsmażamy cebulę, dodajemy przyprawy. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu i razem chwilę podsmażamy. Następnie wszystko blendujemy i odkładamy zmieloną masę do lodówki. Jak się stęgnie jest gotowa do smarowania kanapek.

Twarożek z tofu i musem owocowym:

Składniki:

tofu naturalne
banan/mleko roślinne
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mleka kokosowego
cukier (najlepiej kokosowy)/miód

Owoce:

truskawki/borówki/brzoskwinie (ulubione owoce)

Przyrządzenie:

Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgniecionego(zblendowanego) banana, sok z cytryny, mleko kokosowe i cukier. Wszystko razem mieszamy. Owoce np. truskawki blendujemy. W deserowym pucharku nakładamy na przemian warstwami twaróg-owoce-twaróg-owoce.

Komentarze

comments

Zobacz również

stan-wojenny-zdjecie

37 lat temu wprowadzono stan wojenny. Pomimo upływu lat bez zmian, Polacy dalej podzieleni

Dziś, 13 grudnia 1981 roku, 37 lat temu wprowadzono w Polsce stan wojenny. Choć minęło …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Remi Dom Seniora