Strona Główna / Gastronomia / Zrobiło się bardzo ciepło – czas na chłodniki!
799px-Chłodnik_litewsk

Zrobiło się bardzo ciepło – czas na chłodniki!

Chłodne, pożywne, smaczne – coraz modniejsze stają się zimne zupy tzw. chłodniki. Gaszą pragnienie, sycą i w przeciwieństwie do klasycznych zup, kiedy na dworze upał, pot cieknie z czoła, ochładzają nasz organizm. Zazwyczaj bazowym warzywem są buraki lub ogórki. Poniżej przedstawiamy kilka pysznych propozycji.

Chłodnik z botwinki

Składniki:

– pęczek botwinki z większymi buraczkami
– 500 ml rosołu lub bulionu
– 400 g kefiru lub zsiadłego mleka
– 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 małe ogórki gruntowe
– 1/2 ząbka czosnku
– 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je, następnie posiekać w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekać. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich.

Zagotować rosół, dodać buraczki i grubsze łodyżki, gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać liście. Wywar ostudzić (np. w garnku z zimną wodą).

Do wywaru dodać kefir lub zsiadłe mleko, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku, jednego obranego i pokrojonego w kosteczkę lub startego na tarce ogórka.

Doprawić startym czosnkiem, solą, pieprzem oraz octem. Wymieszać i schłodzić w lodówce. Podawać z ugotowanymi jajkami, pozostałym startym obranym ogórkiem oraz młodymi ziemniakami. Pozostałą posiekaną zieleninę wykorzystać do dekoracji chłodnika i ziemniaków.

Ugotować jajka na twardo, obrać, przekroić na pół i położyć na wierzch nalanego chłodnika.

Chłodnik ogórkowy:

Składniki:

– 6-8 ogórków gruntowych dużych
– kubek jogurtu
– szklanka kefiru
– ząbek czosnku
– pół pęczka koperku
– 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
– pół łyżeczki soku z cytryny
– sól morska i pieprz czarny do smaku
– orzechy np. nerkowca

Przygotowanie:

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach (młode ogórki nie wymagają usunięcia pestek, starsze przed starciem na starce kroimy wzdłuż i łyżeczką usuwamy pestki). Przekładamy do miski, dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, solimy, odstawiamy na chwilę.

Kefir wstrząsamy, do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy do miski z ogórkami razem z jogurtem. Mieszamy.

Dodajemy do chłodnika posiekany koperek (bez grubszych łodyżek) i szczypiorek, mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki.

Prażymy delikatnie orzechy i rozdrabniamy

Chłodnik z ogórkami podajemy schłodzony, na wierzch posypujemy orzechami i koperkiem.

Chłodnik z ogórkiem, estragonem i miętą

Składniki:

500 ml kefiru
250 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
125 ml śmietany 12%
300 g ogórków gruntowych
1 pęczek rzodkiewek
1 dymka (młoda cebulka ze szczypiorkiem)
4 łyżki posiekanego estragonu
4 łyżki posiekanej mięty
1/3 szklanki posiekanych rodzynek i/lub suszonej żurawiny
30 g orzeszków pinii lub orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kefir, jogurt i śmietanę schłodzić w lodówce. Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Rzodkiewkę pokroić na kawałeczki, cebulkę i część ładnych szczypiorków pokroić na plasterki.

Posiekać miętę, estragon i rodzynki i/lub suszoną żurawinę. Orzeszki pinii lub posiekane orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.

Połączyć wszystkie składniki: najpierw wymieszać kefir z jogurtem i śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu oraz posiekanych rodzynek/żurawiny. Dodać ogórki, rzodkiewkę i dymkę, zioła oraz orzechy. Wymieszać i podawać.

Komentarze

comments

Zobacz również

DSC_7865

Poszukiwani przez sądy zatrzymani na granicy

Funkcjonariusze z Warmińsko-Mazurskiego Oddziału Straży Granicznej od początku sierpnia na polsko-rosyjskiej granicy zatrzymali 12 osób. …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *